رکودشکنیهای متعدد 1403 در بخش تولید گاز
به گزارش رصد انرژی ، زمستان 1403 مقدار برداشت روزانه گاز در پارس جنوبی بهعنوان قلب تپنده تولید گاز کشور به رکورد ۷۱۶ میلیون مترمکعب رسید که در نوع خود بینظیر بود. این مقدار گاز از ۳۷ سکوی دریایی، بیش از ۳۰۰ حلقه چاه و از ۲۴ فاز برداشت میشود و بیش از ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور را تأمین میکند، همچنین بیش از ۴۰ درصد خوراک تولید بنزین و نزدیک به ۵۰ درصد خوراک صنایع پتروشیمی و نیروگاهها از محل تولیدات این میدان مشترک تأمین میشود.
با توجه به رشد بالای مصرف داخلی و پیشبینی کاهش فشار گاز در چاههای میدان پارس جنوبی در سالهای آتی، یکی از اقدامهای اساسی که برای پایداری برداشت گاز در کشور ضروری به نظر میرسد، عملیاتی شدن پروژه فشارافزایی میدان پارس جنوبی است. بر همین اساس، شنبه (۱۸ اسفند ۱۴۰۳) قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی به ارزش حدود ۱۷ میلیارد دلار با حضور رئیسجمهوری و مدیران ارشد صنعت نفت امضا شد.
این قراردادها با چهار پیمانکار داخلی که تجارب ارزندهای در توسعه این میدان بزرگ مشترک گازی دارند، منعقد شده است؛ بر اساس برنامهریزی انجامشده، میدان پارس جنوبی به هفت هاب فشارافزایی تقسیم میشود و برای هر هاب، حدود ۶۰ هزار تن سازه ساخته میشود. درمجموع، ۴۲۰ هزار تن سازه در این پروژه احداث میشود که ۷۰ درصد از ملزومات آن از داخل کشور تأمین میشود. اهداف این پروژه راهبردی شامل «جبران افت فشار»، «حفظ تولید حداکثری گاز»، «کاهش ناترازی گاز و بنزین» و «جلوگیری از مهاجرت گاز به قطر از این میدان مشترک» است.
در حوزه تولید حداکثری گاز از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم، نقش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، بهعنوان قطب تولید گاز در خشکی نیز بسیار پررنگ بوده است، بهطوری که این شرکت توانسته است روزانه حدود ۲۴۸ میلیون مترمکعب گاز (تأمین حدود ۲۵ درصد گاز تولیدی) تولید کند که رکورد تازهای محسوب میشود.
ازجمله پروژههای کلیدی اجراشده از سوی این شرکت میتوان به «راهاندازی ایستگاه تقویت فشار میدان وراوی» و افزایش تولید روزانه ۲ میلیون مترمکعب و «راهاندازی میدان توسعهای دی» با تولید حدود ۳ میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد.
بهرهبرداری از چاههای توسعهای متعدد نظیر «۱۹ دالان»، «۱۸ آبان» و «۸۵ خانگیران» (هرکدام با تولید حدود ۱.۵ میلیون مترمکعبی در روز)، همچنین «چاه ۱۴ تنگ بیجار با تولید ۰.۶ میلیون مترمکعبی در روز»، ازجمله اقدامهایی بود که نقش مهمی در افزایش ظرفیت تولید گاز و تأمین نیاز داخلی ایفا کرد.
یکی از نکات قابلتوجه این است که فرآیند افزایش تولید زمستانی میدانهای گازی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران معمولاً در آذر اجرا میشد، اما امسال برای افزایش اطمینان از تأمین پایدار گاز، این روند از مهرماه کلید خورده است.
شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز که عهدهدار تولید حدود ۸۰ درصد نفت کشور است، تلاشهای گستردهای برای افزایش تولید گاز صورت گرفته و هماکنون بخشی از گاز مورد نیاز کشور در این شرکت تأمین میشود. طبق اظهارات مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، مقدار گازسوزی در محدوده فعالیت این شرکت نسبت به اوایل پاییز سال ۱۴۰۳، نزدیک به ۲۵۰ میلیون فوتمکعب در روز کاهش یافته و در نتیجه مقدار گاز تحویلی به شبکه سراسری از سوی این شرکت، ۳۲ درصد بیشتر از برنامه ابلاغی بوده است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0