دوئل رسانه‌ای وزارت نفت و وزارت نیرو

وزارت نیرو و وزارت نفت در یک اقدام بی‌سابقه امروز به دئول رسانه‌ای پرداختند و برای نخستین بار شاهد صدور اطلاعیه‌های این دو وزارتخانه علیه یکدیگر بودیم که هر کدام به‌نحوی دیگری را به‌کم‌کاری متهم کرده است.

به گزارش رصد انرژی ، روز و شب گذشته، خاموشی‌های متعددی که در روزها و شب‌های قبلی در شهرستان‌ها و شهرهای کوچک بروز می‌کرد به تهران رسید و بخش‌های متعددی از پایتخت با قطع برق از یک تا ۳ ساعت مواجه شدند. گسترش خاموشی‌ها به تهران صدای پایتخت‌نشسنان را درآورد و این صدا تا هیئت زویران هم رفت؛ تا جایی که معاون اجرایی رئیس جمهور از بروز خاموشی‌های شب قبل، عذرخواهی کرد.

اما نکته جالب، دوئل رسانه‌ای وزارت نفت و وزارت نیرو و پاسکاری تقصیرها بین این دو وزارتخانه بود. وزارت نفت ساعات اولیه بامداد، گزارشی را منتشر و وزارت نیرو را مقصر شرایط فعلی دانشت و وزارت نیرو نیز عصر امروز جواب این اظهارات را داد.

آنچه در ادامه آمده، اطلاعیه‌ها و توضیحات این دو وزارتخانه است.

وزارت نفت: وزارت نیرو فرافکنی و کمبود گاز را عامل خاموشی‌ها جلوه می‌دهد

وزارت نفت در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: “برنامه‌ریزی صحیح در مصرف سوخت معادل از سوی نیروگاه‌ها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد. چشم‌پوشی از نقش مدیریت نامناسب سبد سوخت، نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز چالش‌های مشابه در آینده باشد.

تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاه‌هاست. این سبد شامل گاز طبیعی، نفت‌گاز و نفت‌کوره است که درمجموع به آن «سوخت معادل» گفته می‌شود. برنامه‌ریزی صحیح در مصرف این سوخت‌ها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد.

در حالی که آمارها نشان می‌دهد مدیریت صحیح سبد سوخت می‌توانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو به جای تمرکز بر سیاست‌گذاری صحیح و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، تلاش دارد با فرافکنی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشی‌ها جلوه دهد. این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام‌شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیف‌شده به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشم‌پوشی از نقش مدیریت نامناسب سوخت معادل، نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز چالش‌های مشابه در آینده باشد.

بر اساس دستورالعمل‌های بالادستی، نیروگاه‌ها موظف‌اند در فصول مختلف سال، به‌ویژه در تابستان که فرصت مناسبی برای ذخیره‌سازی سوخت مایع فراهم است، سبد سوخت خود را به‌گونه‌ای مدیریت کنند که در ماه‌های سرد سال، تأمین برق بدون چالش ادامه یابد.

اوایل مرداد امسال تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاه‌ها را مکلف می‌کرد از ۱۰ مرداد به بعد، روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفت‌کوره مصرف کنند. این در حالی است که مصرف واقعی در نیروگاه‌ها به‌طور میانگین تنها ۲۴ میلیون لیتر در روز بوده است. نتیجه این عدم مصرف، کاهش ۲.۳ میلیارد لیتر نفت‌کوره در نیروگاه‌ها بود که به‌جای آن، نفت‌گاز بیشتری مصرف شد. این موضوع نشان‌دهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماه‌های سرد سال است.

با وجود افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در دی و بهمن‌ امسال که در برخی روزها رکورد ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد. افزون بر این، میانگین تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها ۵۵ درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال ۱۴۰۳ بوده است.

همچنین، طبق آمار رسمی، مقدار تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در بهمن‌ ۸۶ میلیون لیتر در روز بوده که ۲۴ درصد بیشتر از سال گذشته است. این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.

مدیریت تأمین برق در کشور وابسته به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاه‌هاست. در صورتی که مصرف نفت‌کوره در فصل گرم سال مطابق برنامه‌ریزی انجام می‌شد، امکان استفاده بهینه از منابع در ماه‌های سرد سال فراهم‌تر بود. با این حال تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها در دی و بهمن‌، مطابق تکالیف ابلاغی و حتی در بعضی روزها فراتر از آن انجام شده است که نشان از پایبندی وزارت نفت به وظایف خود در قبال تأمین پایدار انرژی دارد.

متعاقباً گزارش‌های مبسوط و شفاف برای اطلاع افکار عمومی منتشر می‌شود.”

وزارت نیرو: اتهام‌افکنی نکنید؛ گاز کمتری به نیروگاه‌ها تحویل شده است

وزارت نیرو در توضیحاتی در حواب وزارت نفت اعلام کرد: “پیرو درج مطلب غیرمسئولانه درباره عدم مدیریت سوخت نیروگاه‌ها در سایت اطلاع رسانی وزارت نفت (شانا)، ضمن تاکید بر حفظ وفاق و هم افزایی در بدنه دولت و پرهیز از تشتت و اتهام افکنی بر سایر بخش‌ها خصوصا همکاران محترم و زحمتکش وزارت نفت و نیرو، موارد ذیل جهت آگاهی افکار عمومی به اطلاع رسانده می‌شود:

از سالیان گذشته با افزایش برودت هوا و بالا رفتن مصرف گاز در فصل زمستان، محدودیت‌هایی برای تامین برق و گاز در بخش های خانگی و تجاری به وجود می‌آمد و امسال نیز با شروع فصل سرما و افزایش بی‌سابقه مصرف گاز خانگی که طی گزارش شانا در دی ماه و بهمن ماه سال جاری در برخی از روزها به رکورد ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز رسید، ناچارا جهت تامین گاز کافی و بدون وقفه برای مشترکان خانگی و حفظ پایداری شبکه گاز کشور، گاز کمتری به نیروگاه‌ها به خصوص در نیمه شمالی کشور تحویل شد.

به عنوان مثال و فقط در جهت پاسخگویی به مورد اشاره شده در خبرگزاری شانا ، در روز گذشته (۲۳ بهمن ماه)،به میزان ۶۷ میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه‌ها شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته که ۱۸۷ میلیون متر‌مکعب در روز بود ۶۴ درصد کاهش داشته است. گرچه زحمات و تلاش های همکاران شرکت گاز در تامین گاز مصارف مختلف کشور شایسته قدردانی و سپاس است، اما بدیهی است که تامین برق پایدار به تامین به موقع و به اندازه گاز برای نیروگاه‌ها وابسته است.

در ادامه با عنایت به اینکه در گزارش فوق الذکر وزارت نیرو و همکاران تلاشگر این وزارتخانه متهم به سوء مدیریت در سبد سوخت شده بودند به اطلاع می‌رساند در دوماهه دی و بهمن امسال ۸۳۲ میلیون مترمکعب نسبت به سال گذشته گاز کمتری به نیروگاه‌ها تحویل شده است، این در حالی است که تامین سبد سوخت نیروگاه‌ها توسط وزارت نفت انجام می‌گیرد و لذا برای جبران کمبود گاز مورد نیاز، ناچارا مازوت و گازوئیل بیشتری در نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته مصرف شده است که با توجه به ناکافی بودن آن و کاهش ذخیره مخازن سوخت مایع ، تعدادی از نیروگاه‌های کشور علی‌رغم آمادگی کامل به علت نداشتن سوخت از مدار خارج شده‌اند.

بر این اساس انتظار می‌رود در شرایطی که همکاران خط مقدم وزارت نفت و وزارت نیرو در تامین برق ، گاز و سوخت مایع با تلاش‌ می‌کنند تا انرژی لازم را برای مصارف خانگی و نیروگاه ها و صنایع کشور تامین کنند، روابط عمومی ها نیز وظیفه دارند با انتشار مطالب و بیاینه‌های امید آفرین از بروز اختلافات پرهیز نماید.

امید است که با همدلی و دلسوزی که در بین هر دو وزارتخانه وجود دارد، همچون گذشته بتوانیم از مسیر سخت چند روز آینده نیز گذر کرده و خادمین خوب و متحدی برای مردم ایران اسلامی باشیم.”

سایه شوم ترک‌فعل مدیران قبل روی خاموشی‌های امسال/ مشکل از کجا شروع شد؟

مشکل از آنجا شروع شد که با شهادت آیت‌الله رئیسی، رئیس جمهور فقید، به‌نظر می رسد مسئولان وقت وزارت نفت و وزارت نیرو، امور جاری را آنطور که باید مدیریت نکردند و برخی اتفاقاتی افتاد که انگار کار از دست این مسئولان خارج شده و بدون مدیریت صحیح، بر زمین مانده بود.

برخی از این ترک‌فعل‌ها بدین شرح است:

  • عدم تحویل و ذخیره‌سازی مناسب گازوئیل نیروگاهی در تابستان
  • کسری تحویل گاز به نیروگاه‌ها در نیمه نخست سال
  • عدم مصرف حداکثری مازوت در نیروگاه‌ها در تابستان به‌خلاف مصوبات بالادستی
  • عدم تعمیرات به‌موقع پالایشگاه‌های گازی در نیمه نخست سال و ادامه‌دار شدن تعمیرات تا میانه پاییز

سخنگوی دولت: هیچ‌کدام از وزرای نفت و نیرو به‌تنهایی مقصر نیستند

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت به این دوئل رسانه‌ای واکنش نشان داد و گفت: “ما به‌جای اینکه بخواهیم توپ را به زمین یکدیگر بیندازیم و در جامعه فضای اینکه این مقصر است یا آن مقصر است را ایجاد کنیم بهتر است خیلی راحت درباره موضوع صحبت کنیم. ما با ناترازی سوخت مواجه هستیم؛ نیروگاه برای اینکه بخواهد برق تولید کند باید سوخت داشته باشد. هیچ کدام از این دو وزیر بزرگوار به تنهایی مقصر نیستند و هرکدام حداکثر تلاش خود را انجام می‌دهند. البته بسیاری از نیروگاه‌ها در همین مدت سعی کردند اورهال کنند و بازدهی را افزایش دهند اما در مجموع اگر همه کارها خیلی خوب بود شاهد قطع برق نبودیم.”

وی ادامه داد: “این وضعیت نشان دهنده این است که ما به اندازه‌ای که باید در حوزه انرژی نتوانسته‌ایم کارها را خوب انجام دهیم و این موضوع صرفاً خواست این دولت و آن دولت نیست موضوع در طول زمان معنادار می‌شود. ما نباید بگوییم این مقصر است یا آن مقصر است باید مشکل را حل کنیم، رویکرد دولت حل مشکل است به هیچ عنوان انگشت اتهام ما به سمت هیچ کسی نشانه نخواهد رفت.”

انتهای پیام/