میدان مشترک آرش ؛ وقاحت حاشیه‌نشینان خلیج فارس یا دیپلماسی ضعیف ایران؟

وعده محقق نشده وزیر نفت و اظهار تأسف و اظهارات تکراری سخنگوی وزارت امور خارجه در حالی است که کشورهای حاشیه خلیج فارس، هر بار وقیحانه‌تر بر نادیده گرفتن حقوق ایران تأکید دارند و بیانیه‌های جدیدی را به امضا می‌رسانند.

به گزارش رصد انرژی ، درحالی‌که سوابق تاریخی مذاکرات ایران و کویت نشان می‌دهد در طول مذاکرات دو کشور از ۶۰ سال پیش، بر سر تعیین مرزهای آبی و همکاری مشترک در برداشت از این منابع گازی، همواره سران دو کشور حق کشور مقابل را برای سهم‌داشتن در این منابع عظیم گازی به‌رسمیت شناخته‌اند، برای چندمین بار در سالهای اخیر، حق مسلم ایران در میدان گازی آرش از سوی اعراب حاشیه‌نشین خلیج فارس، نادیده گرفته شده است.

در تازه‌ترین رخداد، سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در پایان چهل و چهارمین نشست خود در دوحه قطر ادعاهای واهی خود علیه جمهوری اسلامی ایران درخصوص پرونده میدان گازی آرش را تکرار کردند و اینبار پا را فراتر گذاشته و در پایان این نشست در بیانیه ای مدعی شدند که مالکیت میدان گازی مشترک آرش (الدوره) متعلق به عربستان و کویت است و تنها این دو کشور حق بهره برداری از منابع آن را دارند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز درباره برخی بندهای بیانیه پایانی چهل‌وچهارمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران ابراز تأسف کرد و آنها را غیرقابل قبول و مردود دانست و گفت: ” جمهوری اسلامی ایران بر اساس مذاکرات دوجانبه خود با دولت کویت و سوابق مذاکراتی، همواره بر همکاری دوستانه و سازنده در حوزه انرژی از جمله در منطقه آرش تاکید کرده است.”

سخنگوی وزارت امور خارجهادامه داد: بدون تردید، رفتارهای مبتنی بر توجه به منافع و مصالح مشترک، می‌تواند زمینه‌های مناسب همکاری‌های منطقه‌ای را فراهم کند.

این اظهارات و واکنش تکراری سخنگوی وزارت امور خارجه درحالی است که پیش از این، جواد اوجی، وزیر نفت ایران فروردین ماه ۱۴۰۱ با انتشار مطلبی اعلام کرد “مطالعات جامع میدان مشترک آرش با حفاری چاه اکتشافی و انجام لرزه‌نگاری تکمیل شده است و به‌زودی با نصب جکت (پایه) عملیات حفاری در این میدان آغاز خواهد شد. گرچه ما مایل به مذاکره و همکاری برای توسعه میدان‌های مشترک هستیم اقدامات یکجانبه، مانع طرح مذکور نخواهد گردید.”

وعده محقق نشده وزیر نفت و اظهار تأسف و اظهارات تکراری سخنگوی وزارت امور خارجه در حالی است که کشورهای حاشیه خلیج فارس، هر بار وقیحانه‌تر بر نادیده گرفتن حقوق ایران تأکید دارند و بیانیه‌های جدیدی را به امضا می‌رسانند.

به‌نظر می رسد باید دیپلماسی کشور در این‌باره چاره‌اندیشی راهبردی داشته باشد تا به حقوق ملت ایران در میادین مشترک نفت و گاز، از جمله میدان گازی آرش، از سوی دیگر کشورها دست‌درازی نشود.

به گزارش رصد انرژی ، در سال ۱۹۶۲ در میانه خلیج فارس ذخایر عظیم گازی کشف شد که حجم آن ۳۵ تا ۶۰ تریلیون فوت‌مکعب (۶۰ هزار میلیارد فوت‌مکعب) تخمین زده شده است، این میدان که بین دو کشور ایران و کویت مشترک شناخته شد، در سمت ایران با نام “آرش” و در سمت کویت با نام “الدوره” نامیده می‌شود.

از همان سال ۱۹۶۰ اختلاف میان ایران و کویت بر سر مرز آبی دو کشور در منطقه قرارگیری این میدان مشترک آغاز شد، اما اختلافات به‌صورت اظهارنظرهایی در جلسات باقی ماند تا اینکه در سال ۲۰۰۱ ایران به استقرار تجهیزات برای آغاز حفاری اکتشافی در این میدان اقدام کرد. کویت با اطلاع از آغاز حفاری‌های اکتشافی توسط ایران، با تهدید کشورمان به شکایت در مراجع بین‌المللی، ایران را از هرگونه فعالیت تا زمان حصول نتیجه در تعیین مرز آبی نهی کرد و ایران نیز فعالیت‌های اکتشافی و توسعه‌ای خود را به‌روی میدان آرش متوقف کرد.

این اقدام کویت و همکاری ایران در توقف فعالیتهایش، در حالی بود که عربستان و کویت در طرحی مشترک از سال ۲۰۰۰ فعالیت‌های اکتشافی و توسعه‌ای را به‌روی این میدان گازی بدون اطلاع ایران آغاز کرده بودند. آغاز حفاری‌های اکتشافی در میدان مشترک “آرش ـ الدره” توسط عربستان و کویت به سال ۲۰۰۰ بازمی‌گردد که این کار بدون اجازه ایران به‌عنوان یک شریک در این میدان مشترک انجام گرفت [بحث اجازه و هماهنگی با ایران بدین منظور بیان شده است که دو طرف هنوز بر سر تعیین مرز مشترک آبی در این منطقه اختلاف نظر داشتند].

انتهای پیام/